A ragasztóanyagok megfelelő kiválasztása

Mielőtt elkezdjük a ragasztási feladatot, néhány körülményt meg kell vizsgálni ahhoz, hogy a legtöbb szempontból a célnak megfelelő anyagot használjuk. Abban az esetben is érdemes átvizsgálni a helyzetet, ha a gyártás során más, újabb anyagokat kell összeragasztani (pl. változik a papír, a címke alapanyaga, felülete), vagy éppen ha a régi felhordási technológia helyett új kerül beépítésre. Ilyenkor jelentős megtakarítások vagy magasabb minőségű termék, jobb csomagolás érhető el.

Milyen felhordási rendszerrel rendelkezünk (kézi, gépi)?

Ebben az esetben meg kell vizsgálni, hogy milyen technológia áll a rendelkezésre a ragasztóanyag felhordásához. Kézzel való felhordás, géppel való felhordás, fontos a gép/gépek állapota, esetleg tervben van új ragasztógép beszerzése.

A Henkel ragasztóanyagok felhasználásra készen kerülnek forgalomba, így hígításuk nem szükséges. A gyártástechnológiának köszönhetően több típus létezik ugyanazon alkalmazásra, de eltérő viszkozitással (sűrűséggel). Persze előfordulhatnak különleges, egyedi üzemi körülmények, amikor szükséges egyénileg változtatni a ragasztó állapotán hígítással. A hot melt ragasztóknál a viszkozitást az alkalmazott hőmérséklet állításával szabályozhatjuk.

Milyen anyagokat szeretnénk összeragasztani?

Az egyszerű ragasztandó felületeknél könnyű a dolgunk, általában az általános, egyszerűbb ragasztóanyagok elegendőek. Viszont ha már van valamilyen felületkezelés (lakkozás, fóliázás, fémgőzölés stb.), akkor már egy magasabb minőségű ragasztóanyag ajánlott, amivel biztonságosan el lehet végezni a ragasztási feladatot.

A ragasztásnak milyen követelményeknek kell megfelelni?

Különböző termékek csomagolásánál, szállításánál előfordulhat, hogy egyedi üzemi, gyártási, technológiai követelményeknek kell megfelelni. Ilyen lehet például magas vagy alacsony, fagypont alatti hőmérséklet, vagy éppen mind a kettőt érintő nagy hőingadozás, hosszú, illetve túl rövid nyitott idő, kötési idő. Ezeknek az egyedi igényeknek megfelelően kell ragasztóanyagot választani.

Élelmiszeriparban fontos az élelmiszerbiztonság

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az élelmiszerek csomagolásánál használt ragasztóanyagokra. Biztosítani kell, hogy az élelmiszer vagy annak csomagolása ne érintkezzen közvetlenül a kémiai eredetű ragasztóanyaggal, valamint el kell érni, hogy a ragasztóanyag minél kisebb mértékben diffundálódjon be a csomagolás anyagába. Léteznek már erre a célra kifejlesztett alacsony ásványiolaj-tartalmú ragasztóanyagaink.

Mekkora az éves ragasztóigény?

A magasabb minőségű ragasztóanyagokkal jelentős energia- és költségmegtakarítás érhető el. További ragasztással, csomagolással kapcsolatos kérdések, igények esetén keresse a CELLUX PACK Kft-t bizalommal!

Ezek is érdekelhetik

Hot meltek

Hot meltek

A hot melt ragasztók alapanyaga a kaucsuk, illetve különböző polimerek, amelyek a tapadást biztosítják. Használatukhoz speciális gépek, ragasztópisztolyok szükségesek, amik tudják biztosítani a ragasztóanyagok fölmelegítését, üzemi hőmérsékleten való tartását és...

bővebben
Vizes diszperziók

Vizes diszperziók

Ragasztóanyaguk polivinil-acetát. Jellemzően fehér színű, folyékony halmazállapotú anyagok. A gyártás során az alapanyaghoz különböző mértékben adagolt további összetevőkkel lehet változtatni a ragasztóanyagok egyéb tulajdonságain, mint például viszkozitás,...

bővebben