Ragasztástechnika

A ragasztás

A ragasztás során a kötés két szilárd halmazállapotú test között úgy jön létre, hogy azok szerkezeti tulajdonsága nem változik lényegesen. A ragasztás során fontos szempont, hogy a ragasztóanyag nedvesítse a felületet, tapadjon rá annak érdekében, hogy megfelelő kötés alakuljon ki. A ragasztókötés a ragasztandó felület és a ragasztó közötti adhéziós erő, valamint a ragasztómolekulák közötti kohéziós erő kialakulása során jön létre.

Ragasztás története

A ragasztástechnika régi időkre nyúlik vissza. Az ókorban használt ragasztók növények, fák gyantái és méhviasz volt. Olyan szerszámokat készítettek, amelyeknél a lándzsák hegyéhez kőpengét ragasztottak nyírfakéregből előállított kátrányragasztóval. A későbbiekben a ókori görögök és rómaiak már állatokból kinyert enyveket is használtak. Természetesen ezen iparág is fejlődött az idők folyamán, mint minden más iparág a világon.

A XV. század közepére tehető a következő mérföldkő a ragasztás területén, miután Johannes Guttenberg feltalálta a könyvnyomtatást. Ekkor egy újfajta enyv kellet a könyvek biztonságos kötéséhez. Ezután az 1600, 1700-as években Európa-szerte létrejöttek a különböző enyvfőző üzemek, először Hollandiában, majd Nagy-Britanniában szabadalmaztatták a halenyvet, az Egyesült Államokban pedig egy kazeinalapú ragasztóanyagot.

A XX. század elején kapott szabadalmat a polivinil-acetát, ami a mai ragasztóanyagok egyik fő alapanyaga. A modern vegyipar fejlődésével előállított szintetikus ragasztók fokozatosan kezdték fölváltani az addigi hagyományos enyveket. Ezután rohamosan nőtt a ragasztóanyagok elterjedése és jelentősége. Így mára már szinte valamennyi iparág területén használnak különböző ragasztóanyagokat. Pl.: papíriparban, csomagolóiparban, az élelmiszer-csomagolásoknál, a járműiparban vagy akár high-tech szektorban.
A modern idők kihívásaihoz igazodva számos ragasztó és ragasztószalag van forgalomban, amelyek a hétköznapjaink részévé váltak.

Speciális igények kielégítése

A Cellux Pack Kft. mindig segít ügyfeleinek a speciális igényeikhez a legjobb megoldást megtalálni. Azonban azt tapasztaltuk, hogy a cégek többsége ugyanazokkal a panaszokkal és kérdésekkel keresnek fel bennünket. Az alábbiakban a legfontosabbakat tudhatja meg a ragasztószalagokról.

A Henkelről

A Henkelről

A Henkel céget 1876-ban alapította Frizt Henkel, amikor föltalálta az első univerzális mosószert. 1923-ig a cég csak mosószerek gyártásával és az ehhez kapcsolódó termékek forgalmazásával foglalkozott. Ebben az évben a Persil csomagolásához használt ragasztóanyagok beszerzése bizonytalanná vált, és a Henkel a saját igényeinek megfelelő ragasztóanyagot kezdett el gyártani. 1969-ben debütált a Pritt, az első ragasztóstift. Majd az évek során fokozatosan fejlesztették a ragasztóanyagokat és...

bővebben
Mi az a kétoldalon tapadó ragasztószalag?

Mi az a kétoldalon tapadó ragasztószalag?

A mindkét oldalán tapadó szalagok gyártásánál egy hordozóréteget mindkét oldalán ragasztóréteggel látnak el, amelyet ezek után fedőréteggel védenek meg, hogy ne tapadjanak egymáshoz feltekercselés...

bővebben
Mi a ragasztószalag?

Mi a ragasztószalag?

A ragasztószalag olyan öntapadós szalag, amely nyomásérzékeny ragasztóból és egy hordozóból áll. A hordozó lehet papír, műanyag fólia, szövet vagy fémfólia. Egyes ragasztószalagok egy fedőréteggel...

bővebben