A megfelelő szalag kiválasztása

Az elvégzendő feladat meghatározásával, a hozzá tartozó elvárásokkal a legtöbb ragasztási hiba kiküszöbölhető, és könnyen ki lehet választani a megfelelő szalagot az adott alkalmazásra. Ez úgy hangzik, hogy elég egyszerű, de nem az. A kétoldalon tapadó ragasztószalagokból rengeteg különféle típus áll rendelkezésre. Mielőtt az első szalag, amelyik a kezeügyébe akad és elkezdené használni, néhány kérdés gyors megválaszolásával akár a legjobb megoldást is ki lehet választani.

Mi az a két felület, amelyet ragasztunk?

A megfelelő kétoldalas szalag kiválasztása azzal kezdődik, hogy felmérjük a két alapfelület tulajdonságait, amelyeket megpróbálunk összeragasztani. Például, ha a laposabb és simább a felület, azaz üveg, alumínium, PVC, akkor egy vékonyabb szalag lehet a megoldás. Ezzel szemben, minél durvább a felület, azaz fa, cement, tégla, stukkó, annál vastagabbnak kell lennie a ragasztószalagnak, hogy megfelelő érintkezést biztosítson a két felület között.

Mekkora a felületi feszültség?

Minden felületnek van felületi energiája, ami azt jelenti, hogy vonzó- vagy taszító ereje van ragasztás szempontjából. A nagy felületi energiával rendelkező felületek ragasztása viszonylag könnyű, ilyen például a kezeletlen papír, fém, csempe és még sok más anyag. Ezzel szemben egy olyan anyag, mint a szilikon, olyan alacsony felületi energiával rendelkezik, hogy a hagyományos ragasztók egyáltalán nem tapadnak hozzá. Ennek az anyagnak a ragasztása tehát szilikon gumi ragasztót igényel.

Fontos továbbá a kezelt felületek figyelembevétele. Amennyiben egy felület festékkel vagy lakkréteggel van bevonva, akkor a szalag jól tapadhat a bevonathoz, de alatta van egy gyenge kötés a bevonat és a bevont felület között, a szalag a bevonattal együtt leválhat a felületről.

Milyen hőmérsékleten kell működnie a ragasztószalagnak?

A ragasztószalagok tapadását nagyban befolyásolja a hőmérséklet. Az alacsony hőmérsékleti tartományban a természetes gumi vagy akril ragasztószalagok lehetnek alkalmasak. A szobahőmérsékletű felhasználásnál a szintetikus gumi ragasztóval kent szalagok lehetnek jók. A magas hőmérsékleti tartományban az akril-, illetve szilikongumi ragasztóval ellátott szalagok a legmegfelelőbbek.

Milyen további feltételeket kell még figyelembe venni?

Az is egy fontos kérdés, hogy a ragasztószalagnak mennyi ideig kell a feladatát ellátni. Átmeneti vagy ideiglenes ragasztásról van szó. Átmeneti ragasztásnál szempont lehet a ragasztómaradvány nélküli eltávolíthatóság is. Felhelyezés után milyen hatásoknak lesz kitéve a ragasztásunk? Ilyen külső hatások lehetnek páratartalom, UV-sugárzás, szennyeződés vagy a hőmérsékleti ingadozások.

A megfelelő kétoldalon tapadó ragasztószalag kiválasztása összetett és bonyolult folyamat, de a ragasztási feladat meghatározása után, a Cellux Pack Kft. segít megválaszolni a kérdéseket és kiválasztani a legjobb megoldást. Ezzel hozzájárulunk partnereink sikereihez.

Ezek is érdekelhetik

A Henkelről

A Henkelről

A Henkel céget 1876-ban alapította Frizt Henkel, amikor föltalálta az első univerzális mosószert. 1923-ig a cég csak mosószerek gyártásával és az ehhez kapcsolódó termékek forgalmazásával foglalkozott. Ebben az évben a Persil csomagolásához használt ragasztóanyagok...

bővebben
Melyik kétoldalas szalag a legjobb?

Melyik kétoldalas szalag a legjobb?

A válasz természetesen az, hogy az alkalmazástól függ. Olyan szalag, amely minden feladatra tökéletesen alkalmas, nem létezik. A különböző felületek ragasztására különböző ragasztókra van szükség. Egy egyszerű papírt papírhoz való rögzítésnél nem szükséges speciális...

bővebben