Hot meltek

A hot melt ragasztók alapanyaga a kaucsuk, illetve különböző polimerek, amelyek a tapadást biztosítják. Használatukhoz speciális gépek, ragasztópisztolyok szükségesek, amik tudják biztosítani a ragasztóanyagok fölmelegítését, üzemi hőmérsékleten való tartását és szállítását, valamint a kijuttatást a kívánt felületre.

Alap állapotban szilárd halmazállapotú anyagok, amelyek hő hatására folyékonnyá válnak, majd miután kijuttattuk a ragasztandó felületre, a két felület összenyomása közben, hővesztést követően ismét megszilárdulnak. Eközben alakul ki a ragasztókötés. Gyártás során a különböző alapanyagokkal, az azokhoz adott egyéb összetevőkkel és azok arányainak változtatásával alakítható ki a ragasztóanyagok ragasztási tulajdonságai a különböző alkalmazási céloknak megfelelően. Mint például viszkozitás, tapadóerő, nyitott idő, termostabilitás, rugalmasság stb.

A leggyakrabban elterjedt alapanyagú hot melt ragasztók:

  1. Szintetikus kaucsuk
  2. Etilén-vinilacetát kopolimer (EVA)
  3. Poliolefin (PO)

Szintetikus kaucsuk

Az egyik legrégebbi alapanyagú ragasztónk. Ezeket használják például a ragasztószalagok gyártásánál ragasztóanyagként, öntapadós címkék, matricák gyártásához, palackozóüzemekben címkeragasztáshoz, higiéniás termékek ragasztásához.

EVA

Elterjedésük az 1960-as évektől számolható. A leggyakrabban használt ragasztó-alapanyag, ennek az oka az alacsony ár-érték arány. Viszonylag egyszerű ragasztási feladatokhoz használhatók, pl. kezeletlen, könnyen ragasztható felületek, nem túl nagy gépsebesség, közepes nyitott idő és tapadóerő. PO: A 2000. évtől vannak jelen. Az olvadó ragasztók újabb generációját képviselik. Alapanyaguknak köszönhetően jobb termikus tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos EVA ragasztók. A ragasztóipar fejlődésének köszönhetően egyre több típus létezik, amelyek mind-mind különböző felhasználási tulajdonságoknak felelnek meg. Alkalmazhatók nagyobb gépsebességnél, nehezebben ragasztható felületeknél, emellett tiszta gépi feldolgozhatóság, nagy mennyiségű felhasználás mellett jelentős megtakarítás, kevesebb gépállásidő és karbantartás tapasztalható alkalmazásuk során. Szinte kivétel nélkül használhatóak az élelmiszeriparban, illetve mélyhűtött termékek csomagolásánál.

Ezek is érdekelhetik

A ragasztóanyagok megfelelő kiválasztása

A ragasztóanyagok megfelelő kiválasztása

Mielőtt elkezdjük a ragasztási feladatot, néhány körülményt meg kell vizsgálni ahhoz, hogy a legtöbb szempontból a célnak megfelelő anyagot használjuk. Abban az esetben is érdemes átvizsgálni a helyzetet, ha a gyártás során más, újabb anyagokat kell összeragasztani...

bővebben
Vizes diszperziók

Vizes diszperziók

Ragasztóanyaguk polivinil-acetát. Jellemzően fehér színű, folyékony halmazállapotú anyagok. A gyártás során az alapanyaghoz különböző mértékben adagolt további összetevőkkel lehet változtatni a ragasztóanyagok egyéb tulajdonságain, mint például viszkozitás,...

bővebben